Kuulumisia

Kuulumisia pitkästä aikaa yksityiselämän ja politiikan saralta. Kiireistä on pitänyt molemmissa.

Yksityiselämän puolella perheeseemme syntyi toinen lapsi loppukesästä ja nyt olen vanhempainvapaalla päivätyöstäni. Takana onkin tiukka työvuosi nyt 2-vuotiaan esikoisen ja toisen lapsen välissä.

Myös politiikan puolella syksy on lähtenyt kovaa vauhtia käyntiin ja Tampereella lautakunnat ja valtuuston kokoukset pyörivät. Isoja päätöksiä on tulossa mm. raitiotien jatkosta ja Hakametsän alueen kehittämisestä. Näihin molempiin tutustuimme lautakunnan kanssa ihan paikanpäällä – kiersimme kesäkuussa raitiotien suunnitellun jatkoreitin Pirkkalasta Linnainmaalle ja nyt syyskuussa kävimme tutustumaan Hakametsän jäähallin ympärystön kaava-alueeseen. Pian häämöttää taas talousarviovaltuusto marraskuussa. Pyrin laittamaan ajankohtaisia kuulumisia Facebookin ja Twitterin puolelle, vaikka tänne nettisivuille kirjoitan harvemmin. Päätöksentekoon tulevien asioiden esityslistoja ja pöytäkirjoja pääsee lukemaan: https://tampere.cloudnc.fi/fi-FI

Aloitin myös Hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan varajäsenenä ja tässä roolissa pääsin heti mukaan lautakunnan kierrokselle, jossa tutustuimme Orivedellä sekä kaupungin terveyskeskussairaalaan, Oriveden kaupungin ylläpitämään vanhainkotiin sekä yksityiseen Attendon vanhainkotiin. Mielenkiintoinen päivä, joka toi paljon konkretiaa kun pääsimme tapaamaan työn tekijöitä ihan työympäristössään.

Olen lähtenyt ehdolle jälleen myös seurakuntavaaleissa. Tästä lisää omalla sivulla: https://riinaeveliinaeskelinen.com/seurakuntavaalit-2022/.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Riina-Eveliina

Advertisement
Kategoria(t): Ajankohtaista | Kommentoi

Puheenvuoro Tampereen kaupungin talousarvioon

Pidin Tampereen kaupungin talousarviovaltuustossa 15.11 puheenvuoron, joka on nähtävissä kokoustallenteelta noin klo 11 kohdalta (kokouksen kesto n. 2 h). Alun perin ajattelin jakaa tämän kahteen eri puheenvuoroon, mutta koska kokouksesta odotetaan pitkää, niin aikaa säästääkseni tiivistin sanottavani yhdeksi puheenvuoroksi, jossa oli kaksi osaa 1) Yleinen puheenvuoro Tampereen taloustilanteesta 2) Puheenvuoro lapsi- ja lapsiperhe ystävällisemmän Tampereen puolesta. Alla puheenvuoroni vielä kirjallisena, varsinainen puhuttu versio oli tästä hieman tiivistetty.

—————————————————————————————————————————–

 Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut kokouksen osallistujat,

Tampereen kaupungin talousarvioesityksessä on tehty paljon toimia talouden tasapainottamiseksi, mutta esitys on silti alijäämäinen. Suunta on kuitenkin oikea, mutta olen silti huolissani kaupungin taloustilanteesta. Kaupungin nettomenot kasvavat nopeasti verrattuna verotuloihin. Menojen kasvun ennustetaan olevan 4,5 prosenttia, kun taas verotulot kasvaisivat vain 1,5 prosenttia.  

Erityisen huolestuttavaa on nettomenojen kasvu asukasta kohden. Nettomenot asukasta kohden kasvavat hurjaa tahtia. Kun verrataan tilinpäätöksen 2019 lukua TA 2022 lukuun, nettomenot asukasta kohden ovat 643 e enemmän. Vain muutamassa vuodessa.   Toki varmasti hintatason nousu selittää osansa, mutta luku on silti huolestuttava. Luvusta voisi päätellä, että keskimääräinen kuntalaisten palvelun tarve on kasvanut merkittävästi. Palvelutarpeissa on varmasti myös muutosta, mutta osaksi uskon kuitenkin, että taustalla on palvelutarpeiden lisäksi myös se, että organisaatiomme prosesseissa on vielä parannettavaa, jotta kustannuksia voidaan hillitä ja tähän tarvitaan meitä kaikkia. Meidän on kyettävä saamaan talous tasapainoon menojen kasvua hillitsemällä. Muuten vaihtoehdot on vähissä. Lainalla en käyttötalouttamme halua rahoittaa.

Kaupungin lainamäärä kasvaa nykyisellään jatkuvasti. Talousarviossa todetaankin, että kasvua pitäisi hillitä. Ymmärrän, että kasvavassa kaupungissa lainaa otetaan harkittuihin investointeihin, mutta käyttötalouden menojen rahoitukseen tämä ei ole ratkaisu.  Investointienkin osalta on tärkeää olla harkitsevainen ja tehdä järkeviä investointeja jotka maksavat itsensä takaisin.

Sitten muutama näkökulma, mihin itse haluaisin priorisoida.

Lapsiperhearkea parhaillaan aktiivisesti elävänä, haluaisin nostaa esiin lapsinäkökulman talousarvioon. Näkökulma on huomioitu kehitysohjelmissakin, meillä on Tampere junior kehitysohjelma sosiaali- ja terveyslautakunnan alla. En lähde tässä nyt näitä tärkeitä tavoitteita toistamaan, totean vain, että hienoa, että lasten hyvinvointi on huomioitu myös kehitysohjelmissa ja Tampere Junior onkin ollut jo muutaman vuoden käynnissä.

Kaupungin tavoite on, että haluamme olla paras paikka lapsiperheille – paras kaupunki kasvaa.  Tavoitteen saavuttamiseksi tulisi olla laajemmin eri hallinnonaloja koskeva kehittämissuunnitelma, sillä tavoite koskettaa laajasti koko kaupunkia ja mielestäni tavoitteen tulisi näkyä vielä konkreettisemmin myös talousarviossa. Tampereen tulevaisuutta rakentaessa on tärkeää huomioida lasten hyvinvointi kokonaisvaltaisesti.  Tähän olennaisesti liittyy sosiaali ja terveyspalveluiden ohella muutkin lapsiperheiden palvelut sekä mm. asumisen ratkaisut. Nostan esiin muutaman asian.

Sivistyslautakunnalle lähetän terveisiä – Päivähoitopaikka tulisi saada läheltä kotia. Talousarviossa kerrotaan, että päiväkotihoidossa  oli  syyskuun  2021 alussa arviolta 1,5 % eli noin 110 lasta  edellisvuotta vähemmän, koska ikäluokat  ovat  hieman  aiempaa  pienempiä. Samalla esiopetuksen määrä on pysynyt stabiilina, mutta silti meillä on jatkuva pula päivähoitopaikoista tietyillä alueilla. Toki mm. resusoinnin vaatimusten tiukennukset vaikuttavat tähän osaltaan, mutta tilanne on ollut paikkojen pulan osalta tämä jo niin pitkään näillä tietyillä alueilla, että eikö olisi aika jo tehdä jotain? Kun kysyin lähipäiväkodistamme, että miltä näyttää, pääseekö lapseni sinne hakemuksemme mukaisesti, vastasi päiväkodinjohtaja, että lottovoitto on suurempi todennäköisyys kuin tähän päiväkotiin pääsy, vaikka kyse onkin isosta yksiköstä. Kuinka moni perhe lykkää päivähoidon aloitusta tästä paikkatilanteesta johtuen? Tai muuttaa toiseen kuntaan, jossa tilanne on parempi. Jos kaupunki ei pysty paikkatilannetta yksin ratkaisemaan, niin otetaan yksityinen sektori mukaan kuten esimerkiksi Vuoreksessa on tehty ja tarjotaan esimerkiksi päiväkotirakentamiseen tontteja.

Asunto- ja kiinteistölautakunnalle haluan taas sanoa, että asuntotuotanto ja tonttitarjonta tulee saada entistä paremmin vastaamaan monipuolista kysyntää niin asuntokokojen ja asumismuotojen suhteen, muuten perheet karkaavat naapurikuntiin. Keskusta-alueella kysyntä on varmasti kerrostalopainotteista, mutta kaupungin laitamilla on kysyntää nimenomaan rivi- ja omakotitaloille. Myös tonttitarjonnassa tämä tulee huomioida ja harkittavan arvoista on, onko mahdollista jatkossa myös luovuttaa tontteja laajemmin ostettaviksi pelkän vuokrauksen sijaan – vuokratonteille riittää kyllä kysyntää kantakaupungin alueella, mutta esimerkiksi pohjois-Tampereella voisi tontteja myydä entistä laajemmin – nyt moni lapsiperhe ja muukin lähtee tontin perässä naapurikuntiin.

Kategoria(t): Ajankohtaista | Kommentoi

Kiitos kaikille äänestäjilleni kuntavaaleissa!

ISO KIITOS JOKAISELLE ÄÄNESTÄJÄLLENI KUNTAVAALEISSA 2021!

Sain 402 ääntä ja tulin valituksi varsinaiseksi valtuutetuksi. Työ Tampereen puolesta jatkuu! Olo on onnellinen ja kiitollinen. Tänään 14.6 päästiin heti jo työn touhuun, kun osallistuin uuden valtuustoryhmämme ensimmäiseen kokoukseen.

Tarkastuslaskenta valmistui myös tänään ja se vahvisti vaalituloksen myös puolueen osalta – Kokoomuksen ja RKP:n vaaliliiton ollessa suurin, alkavat pormestariohjelmaneuvottelut Kokoomuksen johdolla.

Elokuussa on luvassa uuden valtuuston ensimmäiset kokoukset ja niissä valitaan myös muiden toimielinten jäseniä. Palaan tähän, kun saan tietää mitä paikkoja itselleni on tiedossa.

Mukavaa kesää jokaiselle, toivottavasti säät jatkuvat yhtä hienoina kuin nyt alkukesän on ollut.

Riina-Eveliina

Kategoria(t): Ajankohtaista | Kommentoi

Kuulumisia ja lähestyvät kuntavaalit

Vuosi 2020 oli monelle erilainen kun edelliset. Niin myös minulle. Alkuvuodesta siirryin korona-pandemian levitessä kokonaan etätöihin ja myös luottamustehtävät siirtyivät Teamsilla hoidettavaksi livekokousten sijaan. Suurin muutos oli kuitenkin minulla edessä vasta loppukesästä kun saimme pienen tyttären ja minusta tuli äiti. Olen parhaillaan vanhempainvapaalla ja nautin ainutlaatuisesta ajasta kotona lapseni kanssa.

Kuntavaalit käydään huhtikuussa 2021. Olen Kokoomuksen ehdokkaana näissä vaaleissa. Kampanjointi tulee varmasti muuttumaan aiemmasta – korona lienee vieraana vielä keväälläkin. Vaaliteemat ovat viimeistä visuaalista päivitystä vaille valmiit ja ne päivittyvät tänne lähiaikoina. Vaikka uusi elämäntilanne on pistänyt osin katsomaan asioita eri kantilta kuin aiemmin, on perusviestini sama kuin aiemminkin – rakennamme tulevaisuutta lapsillemme ja tuleville sukupolville. Tämän päivän vastuulliset päätökset tehdään huomista silmällä pitäen. Tulevat sukupolvet ovat maksajina meidän päätöksissämme.

Mukavaa lopputalvea ja kevään odotusta!

Riina-Eveliina

Kategoria(t): Ajankohtaista | Kommentoi

Seurakuntavaalit

Iso kiitos seurakuntavaalien äänestäjille hienosta 63 ja 61 äänestä! Olen tulevalla kaudella seurakuntaneuvostossa edelleen 1. vara ja kirkkovaltuustossa 2. varavaltuutettu. Eri listalla nämä äänimäärät riittivät läpimenoon, mutta meidän listalla varapaikkaan, sillä ryhmämme menetti seurakuntaneuvostossa yhden paikan 4 ->3 ja kirkkovaltuustossa kaksi paikkaa 4 -> 2.

 

Riina-Eveliina

Kategoria(t): Ajankohtaista | Kommentoi

Olen ehdolla seurakuntavaaleissa

Hei,

Olen ehdolla seurakuntavaaleissa Tampereen Messukylän seurakunnassa. Olen ehdolla sekä seurakuntaneuvostoon että yhteiseen kirkkovaltuustoon. Vaalit järjestetään 18.11.2018 ja ennakkoäänestys on 6-10.11. Ehdokasnumeroni ovat seurakuntaneuvoston vaalissa 84 ja yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa 24.

Viime vaaleissa sain 108 ja 95 ääntä ja niiden voimin olen toiminut seurakuntapäättäjänä viimeiset 4 vuotta ja jäsenenä mm. seurakuntayhtymä taloustoimikunnassa. Olen jälleen ehdolla, koska haluan olla mukana vaikuttamassa seurakuntamme asioihin ja koen, että minulla on kokemukseni myötä tähän myös paljon annettavaa. Olen ollut aktiivinen seurakuntalainen koko ikäni: olen ollut leireillä, kerhoissa ja pyhäkoulussa kaikissa ensin osallistujana ja myöhemmin ohjaajana/isosena. Nyt tosiaan viimeiset 4 vuotta olen toiminut seurakuntapäättäjänä ja olen innokas jatkamaan tätä työtä. Olen myös työskennellyt aikaisemmin Humppilan seurakunnassa talouspäällikkönä ja tässä tehtävässä päässyt näkemään monipuolisesti seurakunnan toiminnan koko skaalan. Haluan tuoda kokemukseni sekä tuoreita näkemyksiä seurakuntamme kehittämiseen.

Seurakuntavaalit ovat mielenkiintoiset myös siksi, että äänestysoikeus on jo 16 vuotiailla. Minulla on ikääni nähden jo paljon kokemusta niin päättäjänä kuin työelämästä, mutta koen kuitenkin olevani nuoren sukupolven edustaja ja näen, että seurakunnan päätöksentekoon kaivataan mukaan myös nuorempia sukupolvia.

Luethan lisää sivustolta: https://riinaeveliinaeskelinen.com/seurakuntavaalit-2018/

Toivottavasti saan luottamuksesi näissä vaaleissa.

Riina-Eveliina

Virallinen vaalipäivä on 18.11.

Ennakkoäänestää voi 6-10.11.

Kategoria(t): Ajankohtaista | Kommentoi

Kuulumisia

On taas kulunut hetki edellisestä kirjoituksesta, joten tässä hieman päivitystä.
Asunto- ja kiinteistölautakunnassa on kulunut nyt reilun vuoden verran toimikautta ja olen ollut hyvin tyytyväinen, että olen jäsenenä kyseisessä lautakunnassa. Käsitellyt asiat ovat olleet hyvin mielenkiintoisia. Lautakunta vastaa Tampereen kaupungin kiinteistö-, asunto-, tontti-, ja maapolitiikasta. Lautakunnan asioita, kuten muitakin Tampereen päätöksenteon ajankohtaisia asioita voit seurata sivustolta: http://tampere.cloudnc.fi/fi-FI.

Seurakuntapolitiikassa kausi alkaa kääntyä loppua kohden. Olen päässyt osallistumaan valtaosaan kokouksista ja kokenut myös tämän erittäin mielekkäänä. Olen ollut kuluvan kauden myös jäsenenä seurakunnan taloustoimikunnassa ja päässyt siellä hyödyntämään talousosaamistani seurakuntamme hyväksi.  Yhteisen kirkkovaltuuston listat löytyy: https://tampereenseurakunnat.fi/kirkko_tampereella/paatoksenteko/yhteinen_kirkkovaltuustoJa Messukylän seurakunnan listat: https://tampereenseurakunnat.fi/seurakunnat/messukylan_seurakunta/kotiseurakunta/seurakuntaneuvosto. Päivitän lähiaikoina tänne sivuille hieman seurakuntavaaliaiheesta lisää.

Muutenkin kuuluu ihan mukavaa. Lämpimästä kesästä nautin viettäen paljon aikaa mökkeillen ja nyt syksyn tullen työt ovat pitäneet kiireisenä.

Riina-Eveliina

Kategoria(t): Ajankohtaista | Kommentoi

Alkusyksyn kuulumisia

Hei!

On aika päivittää hieman kuulumisia. Vaaleista on nyt jo useampi kuukausi ja luottamuspaikat on jaettu. Tampereen kaupunginvaltuusto valitsi minut kesäkuussa Tampereen kaupungin asunto- ja kiinteistölautakunnan jäseneksi. Lautakunta on jo aloittanyt työskentelynsä, ensimmäinen kokous pidettiin elokuussa. Lautakunnan toimiala on hyvin mielenkiintoinen ja olen erittäin innoissani tästä. Lisäksi olen päässyt lautakunnan jäsenenä mukaan Tampereen strategian työstämiseen lautakunnan toimintakentän osalta.

Myös seurakuntapuolella kalenteri täyttyy luottamustehtävistä. Ryhmämme 1. varavaltuutettuna osallistun muutenkin aktiivisesti kokouksiin, mutta tämän syksyn osalta sain jo etukäteen tiedon, että minut tarvitaan paikalle jokaiseen kokoukseen. Syksyn ensimmäinen kokous onkin jo torstaina. Lisäksi taloustoimikunta starttaa pian syyskautensa.

Kiirettä pitää siis ja politiikan saralla on sopivassa suhteessa jotain uutta ja jotain vanhaa. Nyt vietän parhaillaa myöhäistä kesälomaa ja nautin kauniista alkusyksyn auringonpaisteesta.

Hyvää alkavaa syksyä!

Riina-Eveliina

 

Kategoria(t): Ajankohtaista | Kommentoi

235 kertaa KIITOS!

Iso kiitos kaikille äänestäjille!

Tuoreena varavaltuutettuna voi hyvillä mielin hymyillä. Pienellä budjetilla ja aktiivisella kampanjoinnilla saatiin hieno tulos 235 ääntä. Tämä on parannusta selkeästi viime vaalien tulokseen.

Kokoomuksella oli kuntavaaleissa kovatasoinen ja tasaväkinen lista ja valittujen valtuutettujen sekä varavaltuutettujen henkilökohtaiset äänimäärät ovat kovia. Kokoomuksen listalla 235 ääntä siivitti hienosti varapaikalle, mutta esimerkiksi demareilla pääsi alimmillaan valtuutetuksi 210 äänellä. Hieno tulos joka tapauksessa.

Valtavan iso kiitos kuuluu myös vaalitiimilleni, joka auttoi kampanjan suunnittelussa ja toteutuksessa sekä teki lukuisia tunteja kampanjaa ja jakoi tuhansia flyereitä. Ilman tiimiä kampanja ei olisi ollut näin onnistunut, joten sydämmellinen kiitos jokaiselle minua auttaneelle!

Nyt katsotaan, miten luottamuspaikkaneuvotteluissa käy. Toivottavasti sieltä minullekin tulee jokin lautakuntapaikka tai vastaava. Jokatapauksessa seuraava vaalikausi vaikutetaan aktiivisesti varavaltuutettuna.

Kokoomuksen kannalta harmillista oli, että Kokoomuksen ja RKP:n yhteinen vaaliliitto jäi 99 ääntä vaalien ykköseksi nousseesta SDP:stä. Kuitenkin 15 valtuutetun voimin on hyvä jatkaa työtä Tampereen hyväksi.

Vielä kerran kiitos jokaiselle minua äänestäneelle!

Riina-Eveliina

Edit 12.4 klo 20.25: korjattu äänimäärä 235:ksi. Tarkastuslaskennassa äänimäärä kasvoi kahdella. Tässä lopullinen tulos: http://www.tampere.fi/tiedostot/k/FDFKJh6jb/Kuntavaalien_2017_tulos.pdf

 

Kategoria(t): Ajankohtaista | Kommentoi

Kuukausi vaaleihin – ehdokasnumero 510

Tänään on tasan kuukausi vaaleihin ja kampanjatahti tiivistyy entisestään. Tänään julkaistiin vaalien ehdokasnumerot. Omaksi numerokseni arpa antoi 510. Tätä numeroa äänestämällä saat edustajaksesi talousosaajan ja kokeneen kuntapäättäjän, joka tekee politiikkaa suurella sydämellä.

Myös ensimmäinen vaalikone (YLE) aukesi yleisölle tänään. Olen kuullut päivän aikana usealta taholta, että ovat saaneet minua lähellä olevan tuloksen. Mukava kuulla :) YLE:n lisäksi olen vastannut Iltasanomien ja HS:n vaalikoneeseen sekä Tamperelaisen vaalikoneeseen. Nämäkin aukeavat lähiaikoina.

Viime viikonloppuna olin kampanjoimassa Keskustorin maalaismarkkinoilla:

Henkilön Riina-Eveliina Eskelinen kuva.

Hyvää alkanutta kevättä!

Riina-Eveliina

Kategoria(t): Ajankohtaista | Kommentoi